Deze mannen betaalden me voor Overwatch-gezelschap Eenmaal, andermaal, Overwatch!7 minuten leestijd

Eind januari 2017 bevond ik mijzelf in-between-games, dus scrollde ik verveeld door de PlayStation Store. Overwatch was in de aanbieding en het feit dat enkele vrienden reeds trouw hadden gezworen aan het spel, was genoeg reden om tot een aankoop over te gaan. Na vijf potjes was ik hopeloos verliefd.

Meer gesproken verhalen horen? Abonneer je op onze podcast Laadscherm Voorgelezen

(L)Overwatch

Die hopeloze verliefdheid is geleidelijk geëvolueerd tot een stabiel huwelijk. Een paar avonden per week speel ik met een groepje vrienden. Hoewel we af en toe de sterren van de hemel knallen, zal de Overwatch World Cup-trophy nimmer op onze plank schitteren.

“We zullen nooit onze Beauterham_ verdienen met deze game,” appte ik laatst nog naar één van mijn medespelers (mijn PSN-naam is Beauterham_, snap je?). Daar was natuurlijk geen woord aan gelogen, maar dankzij klusjessite Fiverr kan ik toch nog betaald worden om Overwatch te spelen.

Via Fiverr kunnen freelancers wat bijverdienen. Je vindt er vooral grafisch ontwerpers, maar ook voice-overs, copywriters en marketeers. Het zijn klussen waarbij intermenselijk contact zelden centraal staat. Bij een nieuwe subcategorie op het platform is dat een ander verhaal: sinds kort bieden vrouwelijke gamers zichzelf aan om tegen betaling Overwatch te spelen met klanten.

Pick me, pick me!

Naast enthousiasme voerde vooral nieuwsgierigheid de boventoon. Waarom zou je in hemelsnaam betalen voor gezelschap in Overwatch? Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Draait het puur om de gezelligheid, of gaat het verder dan dat en krijg ik straks een lading ongepaste vragen?

Ik besloot een profiel aan te maken. Na een kort vergelijkend warenonderzoek zakte de moed me enigszins in de schoenen. De tweehonderd profielen bieden wat pakketten betreft vrijwel hetzelfde aan. Vijf potjes voor vijf euro, tien potjes voor tien euro, et cetera.

Wat de profielen voornamelijk van elkaar onderscheidt zijn de profielfoto’s: selfies met schattige Snapchat-filters, gewaagdere foto’s met diepe decolletés en uiteraard cosplay.

Daarnaast focussen sommige dames zich volledig op de rol van pocket healer – zodat de klant grotendeels onsterfelijk is gedurende een match – en geven anderen weer aan met elke hero uit de voeten te kunnen. Ik besloot het simpel te houden en gooide mijn profiel online.

Een geïnteresseerde klant kan met één druk op de knop een order plaatsen. Via DM spreek je een tijd af en bespreek je of je wel of niet een microfoon gaat gebruiken. Als dat allemaal akkoord is, voeg je elkaar toe op Playstation Network (PSN) zodat het feest der social awkwardness kan beginnen.

Duty calls

Vijf uur na het aanmaken van mijn profiel verschenen de eerste twee klanten in mijn DM. “Hi! Ik wil graag Overwatch met je spelen. Ik wil eerst een afspraak plannen voor ik een order plaats,” schreef de Amerikaanse Znexjj.

De tweede klant, een uit Frankrijk afkomstige gozer met de naam AGDesigner, wilde iets anders. “Kun je een presentatie doen voor onze Overwatch-winkel met een cosplay-kostuum? Hoge kwaliteit is een vereiste!” Ik heb AGDesigner vriendelijk bedankt en stortte me daarna volledig op Znexjj.

Het maken van een afspraak was een gigantische opgave. Andere tijdzones en wisselende werkschema’s maakten planning net zo noodzakelijk als bij de gemiddelde lange afstandsrelatie. Na wat DM’s over en weer zette ik dinsdagavond 18:00 uur in mijn agenda en stuurde ik Znexjj een friendrequest op PSN.

Join me in glorious combat

Toegegeven: ik was een klein beetje zenuwachtig, maar de potjes met mijn eerste klant bleken luchtig en relaxed. Toen ik hem vertelde dat dit mijn eerste betaalde potje Overwatch was, kreeg ik een lacherig “nou, dit is mijn eerste order!” als reactie en was het ijs gebroken.

Znexjj woont in Washington en werkt daar als assistent bij een US Senator. Hij heeft daar weliswaar genoeg vrienden, maar niemand van hen houdt van games, dus zoekt hij zijn heil in Fiverr.

De vijf potjes Quickplay waren niet hoogstaand, het was vooral heel gezellig. De vragen gingen over en weer, en na de vijf games hebben we nog een halfuur over hiphop, festivals en Amsterdam geluld.

You’ve got a friend in me

Waar de order van Znexjj puur een toevoeging was aan zijn sociale leven, was het voor N5RDB een manier om niet te verdrinken in eenzaamheid. Anderhalve week na het aanmaken van het profiel kreeg ik een order van N5RDB. Hij voegde me direct toe op PSN, en zes uur later zaten we samen in een party.

Het gesprek kwam ontzettend moeizaam op gang. Sterker nog, vanwege zijn ontwijkende antwoorden hebben we de eerste vier potjes enkel over de game gepraat.

Maar N5RDB had precies vier potjes nodig om de kat uit de boom te kijken. Toen ik in onhandig Engels de woordgrap in mijn nickname Beauterham_ probeerde uit te leggen, kwam hij ook over de brug.

“Chris, 25 jaar, woonachtig in Reading”, vertelde hij terwijl we naar potje nummer 5 zochten. “Ik studeer natuurkunde. Ik heb Asperger.” Zijn autisme staat vriendschappen in de weg en resulteert in eenzaamheid. “Ik zoek regelmatig via Reddit naar mensen om Overwatch mee te spelen. Maar dat zijn veelal mannen en daar kan ik mijn ei minder goed bij kwijt.”

Via Reddit kwam hij bij Fiverr terecht, waar hij wekelijks een order plaatst. Uiteindelijk hebben we in totaal acht potjes gespeeld, waarvan ik de laatste drie cadeau heb gedaan.

Did someone call a doctor?

So far, so good. Maar het was niet enkel rozengeur en maneschijn. Waar Znexjj en N5RDB me zelf mijn hero lieten kiezen, wilde mijn derde klant – XFACTORDJ1 – een pocket healer. Hij vertelde dat pocket healing voor hem de enige reden is om Fiverr te gebruiken.

Mijn hekel aan pocket healers zorgde voor een valse start, maar de klant is altijd koning. Zodoende klampte ik me vijf matches lang aan hem vast met healer Mercy.

Het commentaar van ontevreden teamgenoten vond ik hartverscheurend. “F*cking Mercy, you bloody c*nt, start doing your f*cking job, won’t ya,” schreeuwde een boze Brit door de partychat.

Daarnaast was XFACTORDJ1 veruit de meest fanatieke en ongezellige speler van de drie. Hij beperkte zich tot broodnodige communicatie. Ik voelde me een beetje ongemakkelijk bij de afkeurende “ugh” wanneer ik doodging.

Het afscheid was zakelijk en diezelfde avond zag ik dat hij me direct had verwijderd van PSN.

(Over)Time is money

Fiverr leverde me – naast de paar extra euro’s – vooral het besef op dat het hebben van een vriendengroep waarmee je je lievelingsgame kunt spelen, niet iets vanzelfsprekends is. De site is ideaal voor gamers die hun liefde voor Overwatch willen delen met andere fans. Dat het een paar euro kost, is slechts bijzaak.

Voor herhaling vatbaar is het niet. Als ik overprikkeld thuiskom van mijn werk, vind ik het heel prettig om me af te zonderen.

Met vrienden Overwatch spelen en kletsen in een PlayStation-party is op zo’n moment de perfecte balans tussen alleen zijn en dom ouwehoeren. Voornamelijk omdat ik bij hen mezelf kan zijn: ik hoef niet overdreven gezellig te doen, als ik m’n mond hou is het ook prima.

Op het moment dat een vreemde je betaalt voor Overwatch-gezelschap, valt die ontspanning grotendeels weg. Je kent elkaar niet en de gesprekken zijn toch een beetje ongemakkelijk, geforceerd en in het geval van N5RDB ook heftig.

Wanneer daar een flinke smak geld tegenover staat, zou dat niet zo erg zijn. Maar met vijf potjes Quickplay (waar je relatief weinig mee verdient) ben je ruim een uur kwijt. Dat uur besteed ik liever aan vijf potjes met mijn vrienden.

Via deze weg wil ik hen alvast laten weten dat ze voortaan hun portemonnee mogen trekken als ze met mij willen spelen.

Lees ook het verhaal van Daniël, die tien vrouwen sprak over dit fenomeen.

Wil je meer weten over online vriendschappen? In aflevering 2 van onze podcast Praatscherm bespreken we de band die we opbouwen met andere online gamers , onder meer in het spel Overwatch.

Beau Ockers

Beau Ockers staat ook wel bekend als de Litness-overwinnaar en Overwatch-kampioen. Doet ook nog dingen voor radio. [email protected] en @beauockers