Deze vrouwen worden betaald voor Overwatch-gezelschap Vrienden voor het even5 minuten leestijd

Op de klusjeswebsite Fiverr is een trend zichtbaar: vrouwen bieden zichzelf aan om tegen betaling met je te gamen. De één wil nieuwe mensen leren kennen, de ander hoopt eenzame mannen wat gezelschap te bieden. “Ik heb met iedereen waarmee ik heb gespeeld plezier gehad.”

Meer gesproken verhalen horen? Abonneer je op onze podcast Laadscherm Voorgelezen

I Will Play Overwatch With You. Zo luidt de advertentie van kawaiidesuuune, een Amerikaanse vrouw die je vrolijk aankijkt in haar Pikachu-pak. Ze biedt aan om voor voor 4,50 euro een uurtje Overwatch met je te spelen. Wil je dat ze tegen je praat? Dan betaal je 9 euro, maar dan mag je ook gelijk twee uur met haar gamen.

Sinds kawaiidesuuune begin dit jaar haar eerste advertentie plaatste op Fiverr is ze tientallen keren betaald om met vreemden te gamen. Eén daarvan was een vrouw, de rest allemaal man. Eén van de mannen gamet zelfs op regelmatige basis met haar, en betaalt lang niet altijd meer.

“Ik heb met iedereen waarmee ik heb gespeeld plezier gehad”, zegt ze als ik ernaar vraag via Fiverr-chat. Het is volgens haar ‘echt gaaf’ om te zien dat je een band met iemand kan opbouwen en na verloop van tijd echt beter gaat samenspelen. Het gekste moment dat kawaiidesuuune heeft meegemaakt? Iemand die niets zei, ondanks dat ze de hele tijd tegen hem aan het praten was.

Cosplay & Kawaii

Voor dit verhaal sprak ik in totaal met tien vrouwen. Hun profielen hebben veel overeenkomsten. Zo staan ze vaak in cosplay-outfits op de foto en houden ze van Japanse Kawaii-filters. Sommigen staan er met een diep decolleté wat gewaagder op.

Mijn vraag was wie de vrouwen als doelgroep voor ogen hebben. Zijn dat specifiek mannen die moeite hebben om sociale contacten te leggen? Een groot gedeelte zegt inderdaad veel eenzame mannen als klanten te hebben. Deze mannen willen gewoon graag iemand om mee te gamen – en dan het liefst een vrouw.

Maar het is niet alsof de vrouwen zich bewust op deze groep toespitsen. Allereerst zijn de meeste behoorlijk ervaren in Overwatch: ze hebben een level van 300 of hoger en vertellen dan ook dat ze mensen helpen om beter te worden. Ze leggen de verschillen tussen de Overwatch-personages uit en wat de beste speelstijlen zijn, maar werken ook aan het verbeteren van teamwork en het bedenken van nieuwe tactieken voor de verschillende maps.

Engels leren

De 23-jarige Italiaanse Azalina1018 laat zich juist betalen om samen te spelen met heel goede Overwatch-spelers. Op die manier levelt ze een stuk sneller in het spel en verdient ze er ook nog wat mee. “Ik heb een goede baan en verdien genoeg geld, maar ik vroeg me wel af: hoeveel kan ik verdienen met zo weinig mogelijk inspanning”, schrijft ze.

Naast geld verdienen en beter worden in Overwatch, zet Azalina1018 Fiverr ook in om haar Engels te verbeteren. Dat doet ze door met anderen tijdens het gamen te praten. Als mannen vervelend worden, dan blokkeert ze hen. Maar dat is tot op heden nog niet gebeurd.

Bijbaantje

Bij de vrouwen die ik sprak gaat het echt om een bijbaantje: ze verdienen tussen de vijfentwintig en een paar honderd euro per maand met het gamen met anderen. De Oekraïense elie0tsugumi vertelt dat ze op Fiverr zit om te sparen voor haar cosplay-outfits. Haar eerste, Prompto van Final Fantasy XV, heeft ze er al van kunnen betalen. Nu spaart ze voor een cosplay-outfit van 2B van NieR: Automata.

“100 procent van de mensen die hiervoor contact met mij opneemt is man”, schrijft ze. In tegenstelling tot de andere geïnterviewde vrouwen verdient elie0tsugumi juist met covers of dansvideo’s van liedjes naar keuze. Ook schrijft ze korte fanfictie van 500 woorden. Alles wordt verkocht voor 5 euro per stuk.

Fluisteren en stalkers

De Canadese Justyoloit vraagt ook 5 euro voor een paar potjes Overwatch. Ze speelt inmiddels met mannen en heel soms een vrouw van over de hele wereld. “De meesten willen dat ik hen help met levelen in Overwatch en dat ze vragen kunnen stellen tijdens het gamen”, zegt ze. “Ik heb gelukkig bijna alleen maar met beleefde mensen gespeeld.”

Met de nadruk op bijna. Na wat doorvragen vertelt ze dat ze ook een keer is benaderd door een man die vroeg of ze tijdens het gamen “sensueel kon fluisteren” tegen hem. “Dat vond ik een beetje vreemd en ik heb het maar niet gedaan”, vertelt Justyoloit. Ook mensen die hun geduld verliezen tijdens het gamen of niet tegen hun verlies kunnen, vindt ze vervelend: “Iedereen die mij negatieve gevoelens geeft of oncomfortabel laat voelen, blokkeer ik direct.”

Bij één van de geïnterviewde vrouwen ging een man zelfs zo ver dat hij haar begon te stalken via sociale media. De 21-jarige Russische, die vraagt of we haar username niet willen noemen, zegt dat het stalken begon toen ze de man blokkeerde op PlayStation Network.

De man had tijdens de tweede speelsessie aan haar gevraagd om selfies te sturen terwijl ze met hem aan het gamen was. Dat weigerde ze, waarna hij begon aan te dringen. Dat leverde hem een block op. Inmiddels heeft ze haar Fiverr-profiel verwijderd.

Blokkeren

Het blokkeren op PlayStation Network roept een interessante vraag op: wat doe je als de Fiverr-transactie is afgerond? Verwijder je de persoon uit je vriendenlijst of laat je die persoon staan, zodat hij ook onbetaald een potje met je kan spelen?

“Ik verwijder ze niet”, zegt elie0tsugumi. “Ik denk dat alleen de eerste keer niet gratis zou zijn. Als ze het leuk vonden en ik ook, dan wil ik graag nog een keer met ze spelen.” Hetzelfde geldt voor kawaiidesuuune: “Ik heb nog niemand verwijderd en wil graag met ze gamen, zonder dat het zakelijk is.”

Ook Justyoloit verwijdert leuke klanten niet uit haar vriendenlijst: “Als ik iemand na een paar potjes Overwatch heb leren kennen en ze zijn cool, dan wil ik heus wel vaker met ze spelen zonder dat ze hoeven te betalen. En als mensen de tijd hebben genomen om door al die Fiverr-advertenties te scrollen en specifiek mij te kiezen, dan verdienen ze het om in mijn vriendenlijst te blijven.”

Lees ook het verhaal van Beau, die zich liet betalen om samen Overwatch te spelen.

Wil je meer weten over online vriendschappen? In aflevering 2 van onze podcast Praatscherm bespreken we de band die we opbouwen met andere online gamers, onder meer in het spel Overwatch.

Daniël Verlaan

Techjournalist bij RTL & in de avond kloot ik graag met crypto, vpn's en games. Speel eigenlijk alleen rpg's, maar ook elke week FIFA. Daar zuig ik nog steeds in. daniel[at]laadscherm.nl & @danielverlaan.