Azeroth is mooier met een controller De kunst van vertragen4 minuten leestijd

De inwoners van het continent Pandaria in Azeroth hebben een gezegde. Althans, het zijn eigenlijk twee woorden die ze regelmatig uitspreken als je langs ze rent op weg naar je volgende quest. “Slow down.” Het is een advies dat ik de afgelopen weken noodgedwongen ter harte heb genomen, dankzij een mod die me World of Warcraft met een controller liet spelen.

Meer gesproken verhalen horen? Abonneer je op onze podcast Laadscherm Voorgelezen

Onlangs ben ik verhuisd, van een tweekamerappartement naar een huis met drie verdiepingen. Dat betekent dat mijn pc niet meer in de woonkamer staat, maar zijn eigen plek heeft gekregen in een studeer-/werkkamer. Het betekent ook dat ik me op een vrije middag regelmatig afzonder van mijn vriendin. Zij is dan in de woonkamer bezig en ik zit boven te gamen. Nu heeft iedereen af en toe een momentje voor zichzelf nodig, maar het is niet altijd even gezellig.

Daarom sloot ik onlangs een Steam Link aan op de televisie beneden. Dit apparaat is bedoeld om Steam-games over het netwerk te streamen, maar het is ook mogelijk om andere games op te starten. World of Warcraft bijvoorbeeld. Maar met een toetsenbord en muis op schoot op de bank is niet ideaal, dus ging ik op zoek naar een alternatief.

ConsolePort

Laadscherm-collega Bas tipte ConsolePort, een mod die de game dermate onder handen neemt dat deze ineens te spelen is met een controller. Meerdere onderdelen van de interface krijgen een volledig nieuw uiterlijk, zodat deze met een controller nog te bedienen zijn. Ook het besturen van je personage, het selecteren van een vijand en het gebruiken van skills of spells gaat net even anders dan je gewend bent.

En dat werkt…best oké. Uiteraard is World of Warcraft als een klassieke MMO voor pc’s totaal niet gemaakt om met een controller te spelen en dat blijf je merken. Zo bestuur je met de rechter analoge stick de muis, maar die stick heb je ook nodig om de camera te draaien en daarmee je personage een andere kant op te sturen. Je kan de cursor dus uitschakelen door op de stick te drukken. Wil je echter een voorwerp in de wereld aanklikken of even iets selecteren uit je inventory, dan moet je die muisaanwijzer weer tevoorschijn halen. Dat gaat niet altijd even vlot.

Ook zitten veel onderdelen van de interface (je skills, talents, equipment…) verstopt in een soort pauzemenu. Dat is bij vrijwel elke andere game het geval, maar voor World of Warcraft is het totaal nieuw. Alles duurt daardoor net even langer, maar eigenlijk beviel dat verrassend goed. Blizzard heeft namelijk onlangs het levelen in de game volledig aangepast. Vijanden passen zich automatisch aan jouw level aan, zodat je niet meer als een wervelstorm door groepen van tien vijanden tegelijk kan rollen. En daar past deze tragere manier van spelen prima bij.

Een nieuw Azeroth

Het advies is om bij ConsolePort ook de mod Immersion te installeren. Deze vervangt de standaard quest-vensters door dialoogvensters, die de teksten in stukjes voor je oplepelen alsof je een gesprek voert. Je bent daardoor eerder geneigd om die teksten echt te lezen, waardoor je veel meer van het verhaal en de wereld om je heen meekrijgt.

Een mijnschacht vol met Gnolls is niet alleen een stuk bedreigender – tegen meerdere vijanden vechten is een uitdaging met een controller – maar het krijgt zo ook een plek in het verhaal van die wereld. Ik weet waarom die Gnolls er zijn en ik weet waarom ik naar binnen moet om ze uit te roeien. Vooraf zoek ik even een rustig plekje op om door m’n talents en skills te bladeren. Daarna check ik nog even of ik m’n potions en skills goed heb ingedeeld op m’n controller. Pas dan ga ik naar binnen. Het is een manier van spelen die ik helemaal niet meer gewend ben van World of Warcraft.

En dus beleef ik de wereld die ik zo goed dacht te kennen op een totaal nieuwe manier. Ik ontdek verhaallijnen en locaties die ik in mijn dertien jaar durende reis door Azeroth nog nooit eerder heb gezien. Daarbij moet ik steeds vaker denken aan de inwoners van Pandaria, die mij jaren geleden al aanspoorden om het rustig aan te doen. Ik heb hun advies eindelijk opgevolgd en Azeroth is er een (nog) mooiere plek door geworden.

Thijs Kaagman

Schrijft overdag over speciaalbier voor Beerwulf en 's avonds over games voor Laadscherm. Liefdesbrieven via [email protected] of volg hem op Twitter.