Hemarookworst666, Junkhoofd & Vruchtenhagel De verhalen achter de meest opmerkelijke PSN-namen8 minuten leestijd

Shrek2onDVD, kaashond420, iNsaNiTy_PaPi, NoticeMeDaddy, Vochtig_Windje. Tijdens het gamen kom je zacht gezegd aparte PlayStation-usernames tegen. Ik ben dan direct nieuwsgierig naar het verhaal achter zo’n naam, want die bedenk je volgens mij niet zomaar. Dus toen Sony aankondigde dat we binnenkort eindelijk onze PSN-namen kunnen wijzigen, vond ik dat een mooi moment om de mensen achter een aantal opvallende usernames te spreken. Staan ze te springen om hun naam te veranderen of vinden ze het wel best zo?


hemarookworst666

“Toen ik vijftien was speelde ik veel Wolfenstein: Enemy Territory. Ik ging bij een Nederlandse Wolfenstein-clan waarvan de leden allemaal namen met een thema hadden: HemaChampagne, Aardappelsalade, enzovoort. Ik besloot voor de herkenbare Hema-rookworst te gaan, maar die was al bezet dus plakte ik er als een echte edgelord ‘666’ achter. Die naam is blijven hangen en in 2010 koos ik ‘m ook maar voor m’n PSN-account.

Ik krijg regelmatig opmerkingen over hemarookworst666. Toen ik nog veel voicechatte was het grappig om te horen hoe niet-Nederlanders m’n username probeerden uit te spreken. En soms krijg ik een berichtje in de trant van ‘niet te eten’ of ‘nooit gedacht dat ik met een rookworst zou spelen’, of ‘bedankt, nu heb ik trek’.

Omdat ik me zo stoor aan die gênante 666 ga ik m’n username zeker aanpassen. Het liefst haal ik alleen de cijfers weg en maak ik er hemarookworst van, maar als dat niet mogelijk is, verzin ik wel iets anders.”

junkhoofd

In 2005 maakte ik mijn eerste personage in World of Warcraft aan, en die moest een naam hebben. Omdat ik destijds een zestienjarige middelbare scholier in Brabant was, verveelde ik me bovengemiddeld en dus rookte ik wiet. Nou maakt wiet roken alles grappiger. Dus toen ik een keer een vreemd gezicht trok tijdens het roken van een jointje, zei een vriend tegen me, ‘je trekt een junkhoofd’. Dat vond ik zo grappig dat ik dat woord erin heb gehouden en er meteen aan dacht toen ik een naam moest kiezen voor mijn personage. Ik was me er toen niet van bewust dat je namen in games meestal niet makkelijk kan veranderen.

World of Warcraft.


In een game als World of Warcraft was mijn username een leuke ijsbreker en een handige manier om te laten zien dat ik Nederlands ben. Tijdens het aanmaken had ik er niet over nagedacht, maar in de begindagen van World of Warcraft kwam veel van het spelen aan op sociale interactie. Als je een dungeon wilde doen, moest je zelf een party bij elkaar zoeken. Een naam als junkhoofd in de General Chat viel dan enorm op, dus had ik altijd snel parties bij elkaar. Toen ik twee jaar later een PlayStation 3 kocht, heb ik ‘m ook op PSN ingevuld. Daar krijg ik minder reacties; je hebt veel minder chat en ik gebruik voice chat in games vooral met vrienden.

Ik heb een paar jaar spijt gehad van junkhoofd, maar heb hem inmiddels omarmd. In een wereld vol zo stoer mogelijke gebruikersnamen ben ik eigenlijk wel blij met deze vreemde jeugdgrap, een voortdurende herinnering aan wat ik toen grappig vond en eigenlijk nog steeds grappig vind. Ik hou ’m.”

Vruchtenhagel

“Mijn username heb ik eigenlijk niet echt zelf gekozen. Het zit namelijk zo. Tien jaar geleden kreeg mijn broertje een PlayStation 3, terwijl ik al een Xbox 360 had. Toen ik eens achter zijn PlayStation kroop om daar een eigen account aan te maken, haalde ik eerst voor de lol allemaal willekeurige Nederlandse woorden door de username checker. Na een tijdje had ik er genoeg van en koos ik m’n Xbox-username om te laten checken. Dat was iets met Thombo, of zo, en die naam wilde ik ook voor m’n PSN-account.

Maar de checker bleef maar laden en laden en na een tijdje riep mijn moeder me voor het eten. Ik geloofde het wel met dat ding en ging eten, om daarna gelijk weer verder te gaan met het aanmaken van het account. Dat lukte, maar toen ik voor het eerst online ging stond er ‘Welcome to the servers, Vruchtenhagel’. Die naam herkende ik niet. Wat bleek: er was een soort van time-out tijdens het invoeren van m’n definitieve PSN-naam, wat ik niet doorhad omdat ik dus van de console weg was om te eten. Daardoor nam Sony automatisch de laatste username die door de checker kwam en geaccepteerd was. En dat was dus Vruchtenhagel.

In het begin baalde ik heel erg van die naam. Ik had Sony nog gemaild of hij aangepast kon worden. Nee dus. Toen probeerde ik om een nieuw account aan te maken, maar m’n vrienden moesten heel erg lachen om het Vruchtenhagel-verhaal en toen liet ik het maar zo.

Tien jaar later ben ik eigenlijk heel trots op mijn username. Ik zou hem nooit meer kwijt willen. Ik speel vrijwel alleen maar Rocket League en in de chat kom ik altijd Nederlanders tegen die me maar wat graag hun meningen over allerhande broodbeleg toevertrouwen, dus is het allemaal nog ergens goed voor geweest. Wel rapporteer ik iedereen die opent met ‘chocoladehagel is lekkerder’ direct.”

Wie zegt dat Nederlanders geen cultuur hebben?

VriendelijkeNeus

Vroeger had ik een Xbox 360. Ik ben met deze generatie consoles overgestapt naar de PlayStation. Met die overstap kwam de gelegenheid om mijn naam aan te passen. Op Xbox Live was ik DeftonesJP en die naam vond ik wat gewoontjes. Nu had ik de kans om iets tofs te verzinnen en die heb ik dan ook gegrepen. Als fanatiek Ajacied wilde ik graag een PSN-naam die naar Ajax verwees maar ook bij mensen bleef hangen. Ik sloeg aan het denken en herinnerde me ineens die oude tekenfilm van de Grote Vriendelijke Reus. Dat heb ik verbasterd naar VriendelijkeNeus. Ik was toen rond de 30, wat maar weer eens duidelijk maakt dat een gamer eigenlijk nooit volwassen wordt. Laten we dat altijd zo houden.

Soms kom ik tijdens het gamen voetbalsupporters tegen van een andere club. Die herken ik dan bijvoorbeeld aan de letters FR (Feyenoord Rotterdam, red.) in de username. Als ik zo iemand neerknal heb ik extra lol. Dat zal andersom niet anders zijn. Wat dat betreft is het wel ironisch om jezelf Vriendelijk te noemen. Want hoe vriendelijk is het nou echt om iemand vol te schieten met digitaal lood?

Ik krijg veel reacties op VriendelijkeNeus, met name als ik Rainbow Six: Siege speel. Als ik dan aan een groep toegevoegd word, vragen mensen soms waar hij op slaat. Ook moet ik Vlamingen wel eens uitleggen over de bijnaam van Ajacieden in dit land. Blijkbaar zijn onze zuiderburen minder op de hoogte.

Het enige argument voor verandering is dat niet-Nederlandssprekende mensen mijn username niet snappen of kunnen uitspreken. Maar ik hou hem denk ik zo.”

Rainbow Six: Siege.

yodajammies89

Op mijn negentiende kocht ik m’n eerste PlayStation-console, in mijn geval een PSP. De combinatie van mijn eigen naam en achternaam, hoewel in Nederland uniek, was op PSN al in gebruik. In de veronderstelling dat ik mijn username later nog wel zou kunnen aanpassen, koos ik als zoethouder yodajammies89. Later bleek dus dat dat niet kon.

Ik kwam op mijn username omdat ik erg van Star Wars hou. Op mijn tiende zag ik The Phantom Menace in de bioscoop. Dat heeft, zonder te willen overdrijven, mijn leven veranderd. Natuurlijk heeft die film nodige gebreken, maar die zie je als klein jongetje niet. Het weekend erna hebben mijn ouders de originele trilogie bij de videotheek gehuurd, en samen met mij en mijn broers in één weekend gekeken. Ik was compleet overdonderd. De jaren tussen elk deel vulde ik met Star Wars-lego bouwen, de videobanden grijsdraaien en het spelen van alle Star Wars-games die ik tegenkwam. Eén van die games was Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II. Het was het allemaal net niet, maar het was Star Wars, dus het maakte niet uit. De cheatcode om je Force-meter in die game aan te vullen was YODAJAMMIES. Dat, plus mijn geboortejaar, maakte mijn PSN-naam.

Ik speel niet veel online, maar het is me wel een aantal keer overkomen dat vrienden vroegen of ik wist wie toch die yodajammies89 was die ze steeds online zagen komen. Of ze vroegen me naar mijn PSN-naam, niet wetende dat ik dus achter die Yoda zit. Ik heb blijkbaar mijn privacy-instellingen op hoog staan. Aan het icoontje herkenden ze me trouwens ook niet, want dat is – ook al sinds het begin – de aap uit Ape Escape. Geen idee of dat een leuk spel is, maar die aap sprak me zeer aan.

Ik ben niet van plan om een andere username te kiezen. De afgelopen tien jaar ben ik wel gehecht geraakt aan yodajammies89. Als ik aan het eind van een lange werkdag nog even de PS4 aanzet en die username zie, krijg ik gelijk goede zin.”

Dit verhaal is geschreven door HARDEGUY, oftewel Jocelyn.

Jocelyn van Alphen

Overdag marketingmeisje, ‘s avonds nerd. Wil niet dramatisch doen maar zou sterven voor Nintendo. Eigenaar van een kat, een Triforce-tattoo en meer dan twintig rode lippenstiften. Twittert ook (@omgdjoslol).