Zelfs het internet kan de Nintendo Spellijn niet vervangen Verleg een grens voor 45 cent per minuut4 minuten leestijd

Nu er vaak al volledige gidsen van games online staan voordat ze in de winkels liggen, lijkt de Nintendo Spellijn zijn beste tijd te hebben gehad. Toch vervullen de Speladviseurs van Nintendo nog steeds een onmisbare rol in de gameswereld.

Meer gesproken verhalen horen? Abonneer je op onze podcast Laadscherm Voorgelezen

’Hallo met Nintendo’

Met een blocknote en pen in de aanslag pak ik de hoorn van de haak. De tv bromt op de achtergrond, terwijl de menumuziek van Super Smash Bros. zachtjes doorspeelt. Een beetje spannend is het wel, zo’n officiële Nintendo Speladviseur aan de lijn krijgen. Toch zet ik me graag over die spanning heen, want alleen de Speladviseur kan me helpen om dat laatste geheime personage vrij te spelen in mijn favoriete Gamecube-game van het moment.

Aan de andere kant van de lijn neemt een man op om mij uit de brand te helpen. Nadat ik mijn probleem uitleg, zet hij me in de wacht. Terwijl ik klaar zit om zijn instructies op te schrijven, zie ik het voor me: de Speladviseur duikt in stapels met spelgidsen die alleen door het Nintendo-personeel mogen worden ingezien.

Als hij terugkeert, loodst hij me binnen een minuut of vijf stap voor stap door het proces heen. Na driftig te hebben meegeschreven hang ik op en sprint ik halsoverkop met het papiertje naar mijn controller. Een paar uur later is Mr. Game and Watch ontgrendeld en mijn verzameling personages compleet.

0900-GOOGLE

Anno 2017 had ik dit probleem ongetwijfeld met een simpele Google-zoekopdracht opgelost. Het wemelt online van de gidsen, walkthroughs, tips en let’s play-video’s die vrijwel iedere vraag kunnen beantwoorden.

Ik keek dan ook verbaasd op toen ik onlangs ontdekte dat de Nintendo Spellijn nog steeds actief is, inclusief de illustere Speladviseurs die gamers een handje helpen. Zolang een game door Nintendo gemaakt is, kun je contact opnemen om advies te krijgen. Voor 45 cent per minuut.

Laten we hopen dat de Nintendo Speladviseur geen uitstervend beroep is, want de waarde van de dienst is groter dan je misschien denkt. Nintendo heeft een enorme doelgroep met jonge spelers en laat bellen met mensen buiten je directe familie nou net een drempel van jewelste zijn voor die doelgroep.

Een remedie tegen telefoonangst

Dat weet ik als geen ander, omdat ik zelf vroeger bepaald geen held was aan de lijn. Ik vond het altijd een hele opgave om een onbekende op te bellen. Maar als dat me een nieuw personage in Super Smash Bros. opleverde, kon ik de knoppen op de telefoon niet snel genoeg indrukken.

Pas later zag ik in welk effect dat op me heeft gehad. Ik sprak regelmatig met een Speladviseur en na een belletje of vijf vond ik het steeds minder eng om een onbekende stem aan de andere kant van de lijn te horen. Ze hielpen me niet alleen (letterlijk) uit de put door de Schaduwtempel in Ocarina of Time te vinden, maar gaven zo ook een extra dosis doorzettingsvermogen.

Naast een uitstekende remedie tegen belangst heeft de Spellijn nog een ander streepje voor op het internet. Hoewel het bellen van de helpdesk misschien ook een vorm van valsspelen is, vond ik de voldoening een stuk groter dan wanneer ik nu online antwoorden vind op mijn gamevragen. Destijds voelde het vrijspelen van Mr. Game and Watch zelfs nog extra bijzonder. Niet alleen had ik de moeite genomen om Nintendo te bellen, ik moest daarna ook nog aan de slag om de instructies zelf uit te voeren.

De anonieme kinderheld

Hoewel de Spellijn zichzelf meerdere malen had bewezen, liet ik de adviseurs links liggen toen ik ouder werd. Ik kreeg gemakkelijker toegang tot het internet en kon op ieder moment van de dag dingen opzoeken. De Spellijn is echter nooit weggegaan. Toen ik onlangs voor het eerst in jaren weer belde, werd ik na een vrolijk wachtmuziekje weer netjes begroet door een Nintendo-adviseur.

Het valt me wel op hoe mijn belzenuwen van vroeger hebben plaatsgemaakt voor een nieuw soort ongemak: ik voel me oud. Met mijn 25 jaar trek ik ongetwijfeld de gemiddelde leeftijd van bellers behoorlijk omhoog. Dat de Spelhulp die ik aan de lijn krijg jonger klinkt dan ik, helpt hier niet aan mee.

Ineens zie ik mezelf als een soort oude man die zijn computerspelletje niet meer snapt en de fabrikant belt voor hulp. Misschien moet ik de wijze adviseurs van de Spellijn maar weer gaan raadplegen, want dat gevoel zal met de leeftijd alleen maar erger worden.

Maar tot die tijd is er altijd nog het internet, en dat lijkt zelfs Nintendo te snappen. “Sorry, maar de enige persoon die dat weet, is er momenteel niet”, antwoordt de adviseur als ik een vraag stel over Zelda: Breath of the Wild. “Je begrijpt vast dat ik onmogelijk alle games kan spelen, dus ik denk dat ik je helaas teleur moet stellen.” Met de tip om eens op ‘YouTube of Gamefaqs’ te kijken, gaat de hoorn op de haak.

Lars Paymans

Redacteur bij iPhoned. Sterft iedere dag op spectaculaire wijze in de Spelunky Daily en bidt tot Kali voor Spelunky op de Switch. Mail me op [email protected] of volg me op Twitter.