Ik wil Persona 5 over honderd jaar nog kunnen spelen Maar dat mag niet van de makers4 minuten leestijd

Eind september besloot uitgever Atlus om PlayStation 3-emulator RPCS3 te bestoken met een copyrightclaim. Deze actie schoot niet alleen zijn doel voorbij, maar had ook schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van games.

Meer gesproken verhalen horen? Abonneer je op onze podcast Laadscherm Voorgelezen

Atlus diende de claim in omdat het team achter RPCS3 eindelijk de PS3-versie van Persona 5 werkend heeft gekregen op een pc. Het duurt normaal gesproken jaren voordat een relatief moderne console als de PS3 goed geëmuleerd kan worden. Aangezien de PS3 nog ingewikkelder in elkaar steekt dan bijvoorbeeld diens generatiegenoot de Xbox 360, is de emulatie van Persona 5 een technologisch wonder te noemen. Niet zo vreemd dus dat het team achter de emulator het blije nieuws met de buitenwereld wilde delen.

Niet liegen, Atlus

Atlus was zoals gezegd iets minder blij. Volgens de uitgever mogen mensen Persona 5 niet op de pc spelen via de emulator omdat het spel dan misschien kan vastlopen of framedrops vertoont. En dat zou geen goede ervaring zijn voor fans die het spel zo voor het eerst zien.

De tweede reden die Atlus opgeeft, is al net zo discutabel. Volgens de uitgever werkt RPCS3 piraterij in de hand. Een blik op The Pirate Bay leert ons dat er inderdaad een paar mensen zijn die Persona 5 illegaal aanbieden, maar in principe kan iedereen met een blu-ray drive de legale versie van de game emuleren. Geen reden voor piraterij dus.

Maar zelfs al is het juridisch verdedigbaar, dan is het nog steeds schadelijk. Emulatoren zijn namelijk essentieel voor het behoud van games.

De interface van RPCS3.

Niet voor eeuwig

Op dit moment zijn zo’n beetje alle oude consoles nog wel verkrijgbaar als je goed zoekt. En met een beetje geluk kun je ook nog wel een televisie vinden met de juiste aansluitingen. Dat gaat niet eeuwig zo blijven. Steeds meer moderne tv’s hebben alleen maar HDMI-aansluitingen en het is een kwestie van tijd voordat we alles draadloos gaan doen.

Ook de hardware is niet eeuwig houdbaar. Er zal hoe dan ook een moment komen dat je nergens meer een werkende PlayStation 3 kan vinden. Waarschijnlijk nog wel in de komende twintig jaar, maar over een jaartje of honderd is de kans minimaal.

Toch is het van belang dat we dan nog PlayStation 3-games als Persona 5 kunnen spelen. Niet alleen omdat Persona 5 een uitstekend beeld schetst van Japan in de 21e eeuw, maar ook omdat het spel bewust of onbewust invloed heeft op alle games die erna worden gemaakt.

Iemand van dertien die nu Persona 5 speelt, ziet wat die game goed en fout doet en past zijn of haar smaak daarop aan. En misschien groeit deze persoon wel uit tot een gameontwikkelaar die nieuwe games maakt, mede beïnvloed door Persona 5. Zo is ieder spel onderdeel van de geschiedenis van games. Een geschiedenis die we moeten waarborgen.

Ook de klassieker Red Dead Redemption kun je met de PS3-emulator spelen.

Red een console

Het klinkt misschien een beetje overdreven, als iets waar onze generatie zich geen zorgen over hoeft te maken, maar besef dat negentig procent van de films van voor 1929 voor altijd verloren is. Voor films van voor 1950 gaat het om de helft. Het is onvermijdelijk dat games op schijfjes, enkel speelbaar op specifieke consoles met een beperkte levensduur, uiteindelijk verloren gaan. Pas zodra ze speelbaar zijn op emulatoren en digitaal gearchiveerd kunnen worden, zijn we dichterbij het behoud van games.

De emulatiecommunity is super actief en dankzij crowdfunding als Patreon kunnen hobbyisten tegenwoordig betaald krijgen om hun gratis, veelal open-source, emulators te ontwikkelen. Er is nog een hele lange weg te gaan voordat alle moderne consoles perfect kunnen worden geëmuleerd (zelfs die van oudere systemen als de Saturn laat veel te wensen over), maar de gigantische community maakt dagelijks vooruitgang. Neem eens een kijkje op de emulatie-subreddit of beter nog: word een Patreon en red zo een console waar je warme herinneringen aan hebt.

De Patreon-pagina van het team achter RPCS3 staat ondertussen nog gewoon online. Zo blijven zij financiële steun ontvangen voor hun werk, ruim 3000 dollar per maand. Alle gratis reclame voor Persona 5 is weliswaar verdwenen, maar het spel is nog gewoon speelbaar op de emulator. En dat is belangrijk, want elk spel moet speelbaar blijven. Zelfs zo’n saaie game als Persona 5.

Nino de Vries

memes lol