Onze games van 2018 Hier kijkt de Laadscherm-redactie naar uit12 minuten leestijd

Gelukkig nieuwjaar allereerst. En dankjewel dat je Laadscherm leest of luistert. Ook in 2018 kun je iedere maandag en donderdag weer een nieuw verhaal verwachten, en elke maand een podcast. We beginnen het jaar met de spellen waar onze redactie het meest naar uitkijkt. Want zonder games geen verhalen.

Meer gesproken verhalen horen? Abonneer je op onze podcast Laadscherm Voorgelezen

Daniël Verlaan: Kingdom Come Deliverance

Vier jaar lang heb ik op deze game gewacht. In januari van 2o14 backte ik Kingdom Come Deliverance op Kickstarter, en sindsdien volg ik de ontwikkeling van de game nauwgezet. Hij is mij op het lijf geschreven: ik vind niets mooiers dan kastelen en ridders en heb het liefst rpg’s met grote werelden die je enkel in je eentje kunt spelen. Dat is Kingdom Come Deliverance en ik hoop stiekem op een soort Skyrim in de Middeleeuwen. Want na zeven jaar ben ik wel weer toe aan een game waardoor ik een week lang niet douche of van de bank wil komen.

Kingdom Come Deliverance komt op 13 februari uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC

Eline Muijres: Untitled Goose Game

Begin oktober verscheen een gifje in mijn Twitter-feed met daarin de aankondiging van een nog titelloze ganzengame. Nee, geen ganzenbord, maar een charmant spel waar je zelf als gans door de tuin waggelt en zoveel mogelijk streken uithaalt. Bij het zien van de trailer werd ik meteen verliefd op de ‘tactical stealth goose game’ door de grappige animaties, het gakken van de gans en diens strapatsen. De Australische ontwikkelaar House House maakte eerder al de bizarre en bijna walgelijke multiplayergame Push Me Pull You. Het lijkt erop dat je ook deze game met z’n tweeën kan spelen, want aan het einde van de trailer zijn er twee ganzen te zien. Hoewel ik normaliter liever coöpgames speel, hoop ik stiekem dat speler twee ook de tuinier kan besturen, zodat mijn vriend het slachtoffer wordt van al mijn slinkse streken.

Er is nog geen exacte releasedatum voor de Untitled Goose Game

Rutger Otto: Spelunky 2

De eerste Spelunky heb ik sinds 2014 honderden uren gespeeld. Nog steeds kan ik de game aanzetten en er ineens weer compleet verslingerd aan raken. Op zoek naar die highscore, naar eindelijk eens een eerste plek in de Daily Challenge. Ik kan mezelf doelen blijven stellen en na al die tijd nog steeds verrast worden. Spelunky is één van mijn favoriete games ooit. Die heeft helemaal geen vervolg nodig en dat had ik ook niet verwacht, maar wat ben ik ongelooflijk blij dat het toch gaat gebeuren.

Spelunky 2 komt dit jaar uit voor PlayStation 4 en PC

Thijs Kaagman: World of Warcraft – Battle for Azeroth

Vorig jaar lanceerde Blizzard alweer de zesde World of Warcraft uitbreiding: Legion. Hoewel mijn dagen van fanatiek raiden lang achter mij liggen, vermaakte ik mij prima op de Broken Isles. Met de lancering van de Switch nam ik even pauze om mij volledig op Zelda: Breath of the Wild te storten, maar na de aankondiging van de volgende uitbreiding, Battle for Azeroth, heb ik mijn WoW-abonnement toch weer even aangeslingerd.

World of Warcraft is al lang niet meer de vernieuwende MMO die jaren geleden de wereld veroverde, maar er is niks lekkerder dan even ontspannen wat quests voltooien in Azeroth. Ik ken de wereld en mijn personage Yijuv (een Troll Shaman) goed genoeg om de game bijna met mijn ogen dicht te spelen. Echt spannend is dat niet, maar dat is vaak precies wat ik na een dag werken of op een luie zondag nodig heb. Geef mij dus een paar onontdekte gebieden met quests, wat nieuwe mounts om te verzamelen en een handvol dungeons om te ontdekken en ik ben weer even tevreden.

World of Warcraft – Battle for Azeroth komt dit jaar uit voor PC

Kingdom Hearts 3

Erik Nusselder: Kingdom Hearts 3

Final Fantasy VII is het eerste spel dat me liet zien wat games allemaal kunnen zijn. Een groots spektakel, met spectaculaire tussenfilmpjes, maar ook een emotioneel verhaal met dramatische momenten. En dit jaar vroeg ik mijn vriendin ten huwelijk in Disneyland, omdat we allebei zo van de Disney-magie houden. Die twee feitjes lijken niks met elkaar te maken te hebben, behalve als je de Kingdom Hearts-serie kent. Final Fantasy-figuren werken samen met bekende Disney-helden als Donald en Goofy om tekenfilmwerelden te redden van de duisternis. Die combinatie veroorzaakt allerlei chemische reacties in mijn brein die resulteren in warme en knusse nostalgie.

Kingdom Hearts 3 komt ergens in 2018 uit (zeggen ze) voor PlayStation 4 en Xbox One

Thijs Barnhard: UFO 50

Ik volg de bedenker van Spelunky naar het einde van de wereld als dat nodig is, maar bij de aankondiging van het vervolg haalde ik toch wel even mijn wenkbrauwen op? Een vervolg op een perfecte game is helemaal niet nodig en daarom kijk ik veel meer uit naar het andere project van Derek Yu. UFO 50 is een verzameling van vijftig faux-retro games ontwikkeld door een all-star team van indies. Yu is erbij betrokken, maar minstens zo in het oog springend zijn namen zoals Ojiro Fumoto (Downwell) en Eirik Shurke (Hotline Miami, Ridiculous Fishing). Al zijn er maar vijf games uit deze verzameling half zo goed als hun eerdere werk dan ben ik een gelukkig mens.

UFO 50 komt dit jaar uit voor PC

Joe van Burik: Dragon Ball FighterZ

Het gros van m’n verwaarloosbare tienerjaren overleefde ik – zoals menig gamende millennial – op een cocktail van Nintendo-games, Japanse anime en – minder millennialwaardig – grote anticipatie richting het mogen behalen van m’n rijbewijs. Voor het tweede ingrediënt ontwikkelde ik pas als student enige ‘smaak’ met series als Naruto, Speed Grapher en Initial D. Toch krijg ik nog altijd het meeste kippenvel van m’n allereerste animeliefde: Dragon Ball Z.

Ondanks tal van releases zijn écht goede games rond deze ultieme Shōnen-serie dun gezaaid, al heb ik me vroeger talloze uren vermaakt met uitschieters Hyper Dimension (Super Nintendo) en Supersonic Warriors (Game Boy Advance). Begin 2018 kan ik me eindelijk weer virtueel Super Saiyan wanen met een nieuwe veelbelovende fighter: Dragon Ball FighterZ. Als nieuwste creatie van Guilty Gear-koningen Arc System Works mogen we rekenen op soepele en gebalanceerde gameplay, verpakt in het meest animewaardige jasje aller tijden. Als er dan ook nog een versie voor Nintendo Switch in de pijplijn zit, kan ik m’n rijbewijs omruilen voor een OV-chipkaart.

Dragon Ball FighterZ komt 26 januari uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC

Marcel Vroegrijk: Tennis World Tour

Ik heb echt heel weinig met sport, maar tennis kijk ik nog wel eens en ik heb tennisgame Top Spin 3 zo absurd veel gespeeld. Ik speelde altijd met een oude vriend van me. We zijn elkaar uit het oog verloren, maar ik denk nog regelmatig terug aan onze studietijd. We hadden echt geen motivatie en waarschijnlijk ook geen bachelordiploma als we niet een geniale lifehack hadden bedacht. Iedere ochtend belden we elkaar en we hingen niet op voordat we allebei hoorbaar ons bed hadden verlaten. Zo waren we maandenlang van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat bezig met studeren. Wel met de nodige pauzes gelukkig. Die vulden we met tennissen, op een echte baan maar nog vaker op mijn PlayStation 3. Hij met de techniek van Federer en ik met de kracht van Nadal. Ik spreek hem zelden meer, maar als Tennis World Tour eenmaal uit is, nodig ik ‘m weer eens uit, denk ik.

Tennis World Tour verschijnt in de loop van 2018 voor PlayStation 4 en Xbox One

A Way Out

Kevin Shuttleworth: A Way Out

In 2017 stonden singleplayergames voor mij centraal. Persona 5, Yakuza 0, Nier: Automata, Breath of the Wild, Super Mario Odyssey. De rode draad door al deze games was mijn behoefte om die ervaringen te delen. Als je het op die manier bekijkt, heb ik geen enkele game echt alleen gespeeld in 2017.

Enter 2018 en A way Out, een verhaalgedreven game die je met zijn tweeën speelt, van begin tot eind. Samen maak je beslissingen die de loop van het verhaal veranderen, in je eentje maak je fouten die ook invloed hebben op je speelpartner. Voor iemand die graag ervaringen deelt is dat een aanlokkelijke belofte. A Way Out lijkt me dat te willen bieden, niet als bijkomstigheid, maar als een feature.

A Way Out komt 23 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC

Erwin Vogelaar: Ooblets

Hoe kun je niet verliefd worden op boerderijgame Ooblets? Maker Rebecca Cordingley weet me elke keer weer opnieuw te laten vallen voor deze game door GIF’jes te plaatsen waarin kleine wezentjes achter het hoofdpersonage aanhuppelen, of alle dorpbewoners maffe dansjes doen. Dit is zo’n game die je opstart als de wereld weer eens kut is, of als je een slechte dag hebt. Even een Ooblet knuffelen, een dansje doen of je haar een nieuwe kleur geven.

Ooblets komt dit jaar uit voor Xbox One en PC

Jocelyn van Alphen: Shadow of the Colossus

Ik speel Shadow of the Colossus al sinds de game in 2006 uitkwam op de PlayStation 2. Later volgde de versie voor de PlayStation 3 en volgend jaar komt er dus een schitterende remaster op de PlayStation 4. Wat is het toch met deze game dat me zo weet te bekoren? In Shadow of the Colossus is het letterlijk jij en je paard Agro tegen de wereld. En wat een wereld. Prachtig, rijk, weids, maar ook totaal uitgestorven, doodstil en beangstigend.

De gevechten tegen de reusachtige Colossi zijn tien jaar later nog even overweldigend en spannend. Ze zijn ook wreed. Die beesten hebben mij niets misdaan, lopen gewoon een beetje rond in die lege wereld en daar kom ik als een wilde op ze inhakken. Sommige Colossi proberen het gevecht actief te ontsnappen en wanneer ik ze versla, voel ik een interessante mix van schuld en trots.

Ik hou van dit spel zoals ik van een goede jankfilm hou: het doet pijn, maar op een zoete manier. Ik kijk ernaar uit om die pijn in 2018 opnieuw te voelen.

Shadow of the Colossus komt 7 februari uit voor PlayStation 4

Lars Paymans: Spelunky 2

Ik zit niet vaak te klappen en te juichen achter mijn laptop, maar voor de onthulling van Spelunky 2 maakte ik graag een uitzondering. Nooit had ik verwacht dat mijn favoriete indiegame een vervolg zou krijgen.

Het eerste deel speelde ik jarenlang, op drie verschillende apparaten. Met vrienden streed ik iedere dag om de hoogste score in de Daily Challenge, en na honderden uren spelen was iedere run nog steeds net zo zenuwslopend als de eerste.

Ik hoef geen trailer of nieuwtje meer te zien over Spelunky 2. De gedachte dat ik binnenkort weer blind een compleet nieuwe Spelunky-wereld in kan duiken, vol met nieuwe regels, geheimen en gevaren, maakt van 2018 nu al een fantastisch jaar voor games.

Spelunky 2 komt dit jaar uit voor PlayStation 4 en PC

Jerry Vermanen: Red Dead Redemption 2

Je vindt mij niet elke week in een gamewinkel. Als ik games koop, dan wil ik mij daar maandenlang in verliezen. En als ik gegarandeerd minstens 1 uur per euro uit mijn aankoop kan halen, dan voel ik me aan het einde van de rit helemaal top.

Even de economie van mijn schrale gamebudget terzijde: Red Dead Redemption is een van mijn favoriete games ooit. Ik kan je gerust drie van de mooiste momenten uit RDR opsommen, en een ander persoon voegt daar met gemak nog 4 á 5 andere momenten aan toe. Als zo’n legendarische game een vervolg krijgt, dan ben ik daar gewoon hyped voor.

Red Dead Redemption 2 staat gepland voor de eerste helft van 2018 en komt uit voor PlayStation 4 en Xbox One

Ferdi Nelemans: Psychonauts 2

Toen ik met Psychonauts voor het eerst letterlijk in de psyche van een personage dook, was ik om. De bizarre hersenkronkels die je in de hoofden van vriend en vijand te zien kreeg vond ik als tiener magisch. Ik zal die combinatie van gezonde humor, fantastische platformactie, krankzinnige monsters en gestoorde omgevingen nooit meer vergeten. Dertien jaar later is het dan eindelijk tijd voor het vervolg en mag ik meemaken hoe mijn favoriete paranormale tiener Raz volwassen wordt en begint aan zijn carrière als psychonaut. Een loopbaan die ongetwijfeld is gevuld met heel wat nieuwe knotsgekke avonturen.

Psychonauts 2 komt dit jaar uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC

Wargroove

Floris Poort: Wargroove

Ik verheug me ontzettend op een paar grote titels, zoals Red Dead Redemption 2, God of War, Ni No Kuni 2 en de remake van Shadow of the Colossus. Maar ik heb misschien nog wel meer zin in Wargroove, een indiegame die eigenlijk gewoon het spelprincipe van de Advance Wars-serie overneemt (en de look). Het is dat de setting middeleeuws is, anders zou ik haast van een rip-off spreken. Het is turn-based tactiek met eenheden die elk hun sterke en zwakke punten hebben en vrij makkelijk sneuvelen. Het zijn wezenlijk andere games dan de Fire Emblem-serie waar Nintendo de laatste jaren de voorkeur aan geeft: dat is veel meer een RPG. Wargroove verschijnt onder meer voor de Nintendo Switch en het lijkt me de perfecte game om zo nu en dan een snel potje van te spelen, om vervolgens urenlang tactisch naar een pixelig level te staren.

Wargroove verschijnt in het eerste kwartaal van 2018 voor Xbox One, Nintendo Switch en PC

Anna Sonnemans: Ni No Kuni 2 – Revenant Kingdom

Ni No Kuni – Wrath of the White Witch was een game vol gebreken, maar met zoveel charme dat ik die voor lief nam. Met eindeloos geduld grinde ik om mijn huidige familiars te trainen, of reisde ik door de wereld om die ene zeldzame familiar te vangen. Bovendien associeer ik alle games die ik ooit heb gespeeld in mijn leven met de periode waarin ik ze speelde. En ik speelde Ni No Kuni in een heel gelukkige periode. Ik hoop dat begin volgend jaar ook over Ni No Kuni 2 te kunnen zeggen, hoewel ik Level-5 nog niet heb vergeven dat de familiars niet terugkeren. Ik krijg nog tranen in mijn ogen als ik denk aan mijn Captain Whamtastic.

Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom verschijnt 23 maart voor voor PlayStation 4 en pc

Arthur van Vliet: Van alles

Omdat er behalve Red Dead Redemption 2, Surviving Mars en de Shadow of the Colossus-remake geen boeiende grote namen op het programma staan, vind ik het veel leuker om komend jaar in de indies te duiken. Ik heb geen idee of ze ook echt volgend jaar verschijnen, maar EXO One, race-horrorgame Driving Survival (werktitel), kattengame HK Project (werktitel) en dat spel waar Greg Kythreotis mee bezig is zien er stuk voor stuk intrigerend uit. Ook moet 2018 het jaar worden waarin Manifold Garden, Miegakure en Limit Theory eindelijk uitkomen. Verder ben ik vooral heel benieuwd wat ik nog meer moet volgen? Geef me tips!

Laadscherm-redactie

Onze redactie bestaat uit mensen die op wat voor manier dan ook met games bezig zijn en daar graag over praten en schrijven. Samen bespreken we de rol die gamen in ons leven speelt, heeft gespeeld en nog gaat spelen.