Heeft iemand mijn dochter gezien? Missing: The Complete Saga redt Indiase meisjes uit de sekshandel4 minuten leestijd

Ze droomde van een baan in de grote stad, maar werd de prostitutie in gedwongen. Het vreselijke verhaal van de 17-jarige Krishma is helaas geen uitzondering in India, waar elk jaar tienduizenden meisjes worden ontvoerd en als seksslaaf verkocht.

Meer gesproken verhalen horen? Abonneer je op onze podcast Laadscherm Voorgelezen

Al vijftien jaar zet activist Leena Kejriwal zich voor deze meisjes in. Met haar organisatie Save Missing Girls spoort ze hen op en redt ze uit de handen van slavenhandelaren en pooiers.

Om meer bewustwording rondom mensenhandel te creëren, bracht Kejriwal vorig jaar Missing: Game For A Cause uit, een point-and-click-spel voor Android dat honderdduizenden keren is gedownload. Het spel laat zien wat zo’n meisje allemaal doorstaat en wordt op Indiase scholen als lesmateriaal gebruikt.

Haar aankomende game, Missing: The Complete Saga, is na een succesvolle Kickstarter-campagne in productie. Van de opbrengsten van de verkoop worden centra gebouwd waar ontsnapte meisjes kunnen rehabiliteren.

In een donker hok

In Missing: The Complete Saga speel je het meisje Champa. Je ziet hoe ze opgroeit in een arm dorpje en in de val wordt gelokt door een man. Zo gaat dat bij veel meisjes, zegt Kejriwal. Sommige gaan vrijwillig mee omdat hen een goede baan in de stad wordt beloofd. Een mooi vooruitzicht voor meisjes die opgroeien in een hutje van klei en stro.

Leena Kejriwal is oprichter van de nonprofit Save Missing Girls.

Ook worden meisjes door de mensenhandelaren gedrogeerd. Het gebeurde bij de 16-jarige Nayantara, die met gebroken benen wakker werd in de trein naar New Delhi. Daar werd ze verkocht aan een bordeel. Een jaar lang moest ze klanten ontvangen in een donker hok.

Ondanks alles hield Nayantara hoop. Toen één van haar vaste klanten verliefd op haar raakte, verleidde ze hem om eventjes zijn telefoon uit te lenen. Ze belde haar ouders op en zei waar ze was. Kort daarna werd ze door de politie gered en herenigd met haar ouders. Meisjes ontsnappen vaker op zo’n manier, vertelt Kejriwal.

Ontsnappen uit de hel

Ontsnappen is ook het doel in Missing: The Complete Saga. Het spel is een role-playing game waarin je nieuwe vaardigheden kan leren, zoals vissen, studeren of bouwen, en objecten kunt verzamelen. Door je geleerde vaardigheden te combineren met de spullen die je vindt, is het mogelijk om te ontsnappen.

“Een game is een uitstekende manier om je publiek bij een onderwerp te betrekken”, zegt Kejriwal. “Games zijn meeslepender dan een film. In een film zie je het verhaal gebeuren, bij een game sta je zelf in de schoenen van het slachtoffer. Je ervaart hun hulpeloosheid.”

Het spel laat zien hoe deze meisjes wekenlang niet uit hun donkere kamer mogen komen. Hoe ze worden mishandeld als ze niet gehoorzamen. Dat ze elke dag te horen krijgen dat er voor hen is betaald en dat ze eigendom zijn van het bordeel. Dat er wordt gezegd dat hun familie hen toch niet mist, al helemaal niet als ze zouden weten wat er met hun dochter is gebeurd.

“Je kunt je niet voorstellen wat deze meisjes meemaken”, vertelt Kejriwal. “Het emotionele en fysieke misbruik in deze donkere kamers zorgt ervoor dat meisjes levenslang in therapie moeten om te rehabiliteren.” De mensenhandelaren worden nauwelijks aangepakt: veel slachtoffers zien na hun bevrijding de ontvoerder nog steeds vrolijk rondlopen, stelt Kejriwal. Ze krijgen misschien een paar weken celstraf en kopen dan hun straf af.

Geen vraag, geen aanbod

Missing: The Complete Saga moet dan ook vooral bewustwording creëren. In de eerste plaats bij mannen die geld betalen om deze meisjes te verkrachten. Als ze weten hoe deze meisjes daar terechtkomen, zouden ze misschien niet naar het bordeel gaan, betoogt Kejriwal. Want zodra er geen vraag meer is, verdwijnt ook het aanbod.

Ook is het volgens Kejriwal belangrijk dat mensen weten dat er mensenhandelaren zijn die actief naar meisjes op zoek zijn. De ouders hebben vaak geen idee waar hun dochter naartoe is gegaan. Is ze van huis gelopen? Heeft ze ergens een ongeluk gehad? Het idee dat hun dochter is ontvoerd en door een mensenhandelaar is verkocht, komt niet eens bij hen op.

Door silhouetten van meisjes op muren te sprayen wil Save Missing Girls aandacht vragen voor de mensenhandel in India.

Levens redden

“We geloven niet dat er één manier is om dit probleem aan de kaak te stellen. Met games proberen we de verhalen van slachtoffers te vertellen en naast meer bewustwording ook empathie voor slachtoffers te creëren. Onze eerste game heeft het erg goed gedaan en we hopen nog veel meer mensen te bereiken met de volgende.”

De release van Missing: The Complete Saga staat gepland voor over twaalf tot achttien maanden. Het spel gaat tussen de 15 en 20 dollar kosten en komt beschikbaar voor Android, iOS en pc. Naast de rehabilitatiecentra gaat het geld ook naar reddingsacties, die Kejriwal samen met de lokale politie coördineert. Je kunt door de game te spelen letterlijk de levens redden van meisjes, en dus niet alleen dat van de digitale Champa.

Daniël Verlaan

Techjournalist bij RTL & in de avond kloot ik graag met crypto, vpn's en games. Speel eigenlijk alleen rpg's, maar ook elke week FIFA. Daar zuig ik nog steeds in. daniel[at]laadscherm.nl & @danielverlaan.