Ik sliep een nachtje in het eerste gamehotel van Nederland De nostalgiemotor draait op volle toeren6 minuten leestijd

Als je een console in elke hotelkamer zet, ben je dan een gamehotel? Met die vraag worstelde ik in aanloop naar mijn overnachting in The Arcade Hotel. Totdat ik de eigenaar sprak: “We willen dé plek worden voor de Nederlandse gamecommunity en -industrie.”

Meer gesproken verhalen horen? Abonneer je op onze podcast Laadscherm Voorgelezen

Op het bankje voor zijn hotel zit de 36-jarige Daniel Salmanovich te kijken naar het zondagse Amsterdamse straatbeeld. Onder zijn ogen hangen flinke wallen. De avond ervoor was de officiële opening van zijn gamehotel en het werd laat. Zo laat dat hij alvast een bloody mary bestelt om de kater weg te drinken.

Al twaalf jaar woont hij af en aan in Amsterdam. Salmanovich komt uit een hotelfamilie: zijn vader zat in de business en had panden in Amsterdam, Istanbul en Berlijn, maar is inmiddels met pensioen. Het gebouw tegenover het Sarphatipark, dat van The Arcade Hotel, is het laatste hotel in bezit van de familie Salmanovich. De rest is verkocht.

33 nieuwe kamers

“Waarom hebben muzikanten wel hun eigen hotels, zoals het Backstage Hotel, maar gamers niet”, vraagt hij zich af. “In de gamebusiness gaan tientallen miljarden om, maar nog steeds worden gamers gezien als nerds met brillen. Gelukkig is dat stigma aan het veranderen. De term nerd beschrijft nu meer onze interesses dan ons uiterlijk.”

Anderhalf jaar geleden opende de Canadese Salmanovich The Arcade Hotel. Toen waren er nog maar negen kamers beschikbaar: alleen een klein gedeelte van het 150 jaar oude pand was gerenoveerd. Inmiddels zijn daar 33 nieuwe kamers bijgekomen, die vanaf deze week zijn te boeken.

Daniel Salmanovich voor de gevel van zijn gamehotel

Het hotel heeft kamers voor één (160 euro per nacht), twee (200 euro per nacht), drie (300 euro per nacht) en vier personen (350 euro per nacht). Een groot deel van de kamers zijn voor vier personen: vrienden die een weekendje van Amsterdam willen genieten en op hun kamer willen gamen op een oude console. Elke kamer heeft er minimaal ééntje, die je helaas niet zelf kunt uitkiezen.

Avondje Super Smash Bros.

Mijn kamer was voorzien van een SNES met International Superstar Soccer en een Nvidia Shield waarmee je onder andere kunt Netflixen, Twitchen en Spotify’en. In de lobby staat een grote kast met allerlei games. Daar pakte ik het legendarische Donkey Kong Country 3, die je mee mag nemen naar je kamer om te spelen. Ook als je op een andere console wilt spelen, kun je in de lobby of bar terecht. Daar vind je een flinke collectie aan game-apparaten, vanaf de Atari 2600 Jr tot aan de Nintendo Switch.

“Uiteindelijk willen we gasten de optie geven om kamers met een spelcomputer naar keuze te boeken, maar dat kunnen we op dit moment nog niet”, zegt Salmanovich. “Dat ligt niet alleen aan het aantal consoles dat we hebben, maar ook aan ons boekingssysteem. Dat is door een derde partij ontwikkeld en die gaan niet zomaar deze functionaliteit in hun app bouwen.”

De kamer is verder vrij basic, met een grote 50 inch-tv, lekker bed en prima wifi-verbinding. Met name de vierpersoonskamers zijn bijzonder: je krijgt dan twee stapelbedden, twee tv’s en twee retroconsoles. Je kunt met zijn vieren een avondje Super Smash Bros. op de Nintendo 64 spelen en daarna Halo: Combat Evolved op de Xbox coöppen.

Gratis gintonic of ontbijtje

Een groot deel van de gamecollectie is afkomstig van Salmanovich. “Alle Dreamcast-games die hier staan heb ik meegenomen vanuit Canada”, vertelt hij. “Dat is echt mijn favoriete console. Ook veel comics die hier staan komen uit mijn eigen collectie.” Sinds kort kun je oude games en consoles doneren aan The Arcade Hotel. In ruil voor een paar games krijg je een gratis gintonic of ontbijtje. “Dan zoeken wij er weer een mooi plekje voor in het hotel.”

Gamehub

De doelgroep van The Arcade Hotel was aanvankelijk, zoals je zou verwachten, gamende toeristen. Daar is Salmanovich inmiddels van afgestapt. Hij wil dé plek worden waar de Nederlandse gamecommunity- en industrie samenkomt. Of je nu een designer, programmeur of bètatester bent: voor iedereen is een plekje in zijn hotel.

“Ik wil hier gamejams, gamecompetities, gamequizzen en ook Dungeons & Dragons-avonden gaan houden, of we ze nu zelf organiseren of dat anderen het bij ons doen.” Om nauw contact te onderhouden met de Nederlandse gamecommunity heeft hij een heuse Game Division Manager aangesteld. Zij heeft niet alleen alle consoles en games voor het hotel geselecteerd, maar gaat de komende tijd ook met mensen uit de industrie kijken hoe ze elkaar kunnen helpen.

“Als je een indiedeveloper bent en je hebt een hotel nodig in Amsterdam, neem contact met me op en ik zorg ervoor dat je hier gratis kunt verblijven”, aldus Salmanovich. “Indiedevelopers hebben vaak maar een klein team en nog kleiner budget, en wij willen hen graag helpen. Of je nu een afspraak met een uitgever hebt of onze grote gamekamer wilt gebruiken om je game te bètatesten: geef ons een belletje en we regelen het. Het gaat ons echt niet alleen maar om geld.”

Games zijn niet kinderachtig

Die grote gamekamer is één van de belangrijkste nieuwe ruimtes in The Arcade Hotel. In de kamer staan zes gamepc’s, een HTC Vive en en de nieuwste consoles met twee grote 65 inch-tv’s. Door samenwerkingen met partijen als Nvidia, Sennheiser en MSI ontving Salmanovich het gros van de spullen gratis. Voor die bedrijven is het natuurlijke fraaie marketing als alle gasten die apparatuur zien en ermee kunnen spelen.

De gamekamer moet, samen met de lobby, bar en het terras, de plek zijn waar de evenementen worden gehouden. Maar je kunt ook op eigen houtje binnenlopen om een drankje te doen en retrogames te spelen. In de lobby staan banken waar je neer kunt ploffen en bijvoorbeeld een potje Penguin Land op de Sega Master System kunt spelen.

“Dit hotel is ook vooral bedoeld voor dertigers, veertigers en vijftigers: mensen die zijn opgegroeid met de eerste Nintendo’s, SEGA’s en Atari’s. Ik wil hier geen 14-jarigen die lopen te schreeuwen tijdens het gamen. Er hangen hier ook geen simpele posters van Mario aan de muur, maar gave props zoals het masker van Batman of een schilderij van R2D2. Games zijn echt niet kinderachtig, en dan moet The Arcade Hotel dat ook niet zijn.”

Met de focus op retrogaming en een oudere doelgroep lift The Arcade Hotel ongetwijfeld mee op de stijgende populariteit van retrogaming en de wederopstanding van arcadehallen. Maar zodra je tijdens je verblijf een potje speelt op één van jouw favoriete oude consoles, in mijn geval de PlayStation 1 met Metal Gear Solid of FIFA 97, maakt die ietwat zure houding plaats voor een heleboel nostalgisch vermaak – deze keer zonder vaste bedtijd.

Full disclosure: The Arcade Hotel heeft de overnachting verzorgd en betaald.

Daniël Verlaan

Techjournalist bij RTL & in de avond kloot ik graag met crypto, vpn's en games. Speel eigenlijk alleen rpg's, maar ook elke week FIFA. Daar zuig ik nog steeds in. daniel[at]laadscherm.nl & @danielverlaan.