Zeven generaties en maar liefst 809 verschillende pokémon: het is allang niet meer aan mij besteed om ze allemaal te vangen. Mijn laatste poging was Pokémon Pearl – waar ik zelfs nog EV-training guides voor heb geschreven – maar al snel merkte ik dat ik te weinig kennis had van de sterkte van alle beestjes. Tot nu toe. Dankzij data-onderzoek heb ik de sterkste en zwakste pokémon gevonden.
Met de premiere van de film Detective Pikachu in het vooruitzicht dacht ik: is die gele elektrische cavia eigenlijk wel de beste pokémon – laat staan de beste detective (dat laatste heb ik niet onderzocht).
Ik kan alvast verklappen dat Pikachu nooit een van de sterkste pokémon is geweest. En op dit moment is ruim 68 procent van alle andere pokémon beter dan Ash zijn maatje. Ik leg uit hoe ik daar achter ben gekomen.
De methode
Voor een goede data-analyse heb je uiteraard goede data nodig. De website PokemonDB is een goed uitgangspunt. Elke pokémon wordt uitvoerig beschreven in diverse typen, een aantal basisstatistieken, of het wel of geen legendary is, en in welke generatie deze is geïntroduceerd. Ik besluit om enkel naar de basisstatistieken te kijken. De effectiviteit van het ene type tegenover het andere laat ik buiten beschouwing.
Ik filter ook de legendarische Pokémon uit deze database. Deze monsters vallen zo ver buiten de normale verdeling van de statistieken dat het een oneerlijke vergelijking zou zijn. De basisstatistieken bestaan uit de volgende vijf eigenschappen: Health Points, Attack, Special Attack, Defense, Special Defense. Daarnaast kun je een kolom met de totaalscore maken door de punten van alle vijf eigenschappen bij elkaar op te tellen.
De meest eenvoudige analyse is een gesorteerde lijst van die optelsom. De pokémon met de meeste punten komt dan bovenaan te staan. Simpel, toch? Maar dat is ietwat misleidend. Je wilt namelijk ook pokémon belonen die zich onderscheiden via een bepaalde eigenschap. Als alle andere pokémon een matige special attack hebben en eentje steekt er met kop en schouders bovenuit, dan moet dat ook in de score tot uiting komen.
Je kunt rekening houden met die onderlinge verschillen via een zogeheten z-score. Dat heeft ook als voordeel dat je bij elke generatie pokémon opnieuw kunt berekenen hoe de oude beestjes zich verhouden tegenover de nieuwe exemplaren.
Matige starters (thanks Dr. Oak)
Na al die technische uitleg wil je vast weten hoe sterk (of hoe zwak) Pikachu eigenlijk is. In de eerste generatie hoort hij bij de zwakste 36 procent (of de sterkste 66 procent, net hoe je het wil bekijken). In de loop van de serie zijn er echter nog meer sterkere pokémon bij gekomen en is hij afgezakt naar de onderste 32 procent. De dalingen en stijgingen zijn niet gigantisch, maar het geeft wel aan dat er beweging is in de kracht en zwaktes van pokémon.
Hoewel Pikachu in het totale veld geen deuk in een pakje boter slaat, is hij wel de allersterkste van alle starters. Ik heb ook voor de overige 21 starters bekeken hoe hun relatieve sterkte is ontwikkeld. Daaruit wordt duidelijk dat de serie niet gunstig gezind is voor de beestjes die je als eerste kunt uitkiezen.
Zoals gezegd hoort Pikachu bij de onderste 32 procent van alle pokémon. De meer recente starter Litten zit hem dicht op de hielen. Deze vuurkat zit bij de zwakste 31 procent. Maar vergelijk dat eens met de nog veel zwakkere generatie 5-starters Oshawott (onderste 23 procent) en Tepig (onderste 19 procent). Dr. Oak weet dondersgoed wat hij weggeeft: een paar zwakke en gemankeerde beesten die er wel ontzettend lief uitzien.
Gameplay en statistieken
Wat me vrij snel opvalt is het effect van gameplay balancing. Stel dat je na drie generaties een vierde Pokémon-game koopt. Dan wil je voldoende keuze hebben uit nieuwe, sterkere pokémon. Maar je wil ook niet dat jouw oude collectie volledig wordt overschaduwd door nieuwe namen.
Voor een extra inzicht heb ik een grafiek gemaakt van alle stijgers (blauw) en dalers (rood) per generatie. Hierin zie je dat het grootste deel van alle Pokémon daalt in rangorde zodra een nieuwe generatie wordt geïntroduceerd. Enkel de krachtpatsers kunnen nog opboksen tegen de nieuwe pokémon.
En die verdeling lijkt zelfs eerlijk te zijn als je de pokémon uitsplitst naar hun primaire type. Evenveel stijgers als dalers per type, per generatie. De precisie waarmee nieuwe pokémon worden geïntroduceerd binnen de serie is prachtig.
Ik kies jou…
Na dit hele verhaal wil ik jullie niet laten zitten met die ene brandende vraag: wie is de allersterkste pokémon? Afgezonderd van de legendarische exemplaren is Wishiwashi in de School-vorm de sterkste van allemaal. In verschillende analyses wordt hij ook wel een pseudo-Legendary genoemd vanwege zijn uitzonderlijke statistieken. Op respectabele afstand volgen Genesect en Komo-O.
En wie moet je echt niet kiezen? Als ik jou was, zou ik ver weg blijven van Igglybuff, de allerzwakste pokémon van allemaal. Sinds generatie 2 staat Igglybuff onderaan het lijstje. Hij is zelfs nog zwakker dan Happiny (generatie 4) en de Solo-vorm van Wishiwashi.
Dit zijn dus de sterkste en zwakste pokémon tot nu toe. Het idee dat Ash Ketchum een van de sterkste pokémon als beste maatje heeft, is totale onzin. Ik hoop voor Pikachu dat zijn detectivevaardigheden beter zijn dan zijn basisstatistieken.
UPDATE: Ik kwam er dankzij @douwedijkink achter dat Necrozma ook een legendarische Pokémon was. Het artikel is daarop aangepast.